SDC – De voorbereiding

Behalve de fysieke voorbereiding – een minimale wandelconditie is toch wel aangeraden (de rest van de conditie kweek je onderweg) – is er vooral heel wat praktische voorbereiding nodig : Hoe geraak ik in Saint-Jean-Pied-de-Port? Waar ga ik overnachten? Wat met de maaltijden? Wat neem ik mee in de rugzak? Hoe en wanneer communiceer ik met het thuisfront? Hoe geraak ik terug thuis? …

Uiteraard komen we met de info die we kunnen vinden op’t internet al een heel eind op weg. Ook zijn er tientallen boeken waar we dagenlang zoet mee waren.

Maar voor de échte praktische tips, de nuttige info en de pelgrimservaringen organiseert Het Vlaams Compostelagenootschap regelmatig infodagen voor kandidaat-pelgrims. Bovendien kan je via deze organisatie je ‘Geloofsbrief’ en het ‘Stempelboekje’ aanvragen. De Geloofsbrief is een document opgesteld in het Latijn, Nederlands, Frans, Spaans en Galego waardoor de drager ervan zich kenbaar maakt als pelgrim. Bij die Geloofsbrief hoort een Stempelboekje. Dit is vereist om te kunnen overnachten in de talrijke refugio’s en albergues onderweg. In iedere plaats waar je overnacht laat je dit boekje afstempelen. Bij aankomst in Santiago bekom je dan, op vertoon van het stempelboekje (én als je kan aantonen dat je minstens 100km hebt gestapt), een certificaat – nl. de ‘Compostela‘.

De pelgrims die op tocht willen gaan naar Santiago De Compostela worden – samen met de thuisblijvende partner – uitgenodigd op de jaarlijkse ‘Pelgrimszegen’ in de Kathedraal van Mechelen. Het was een mooie, ingetogen viering rond afscheid nemen, loslaten, onthaasten, vertragen, afstand nemen, ontmoeten, dankbaarheid, gastvrijheid, vertrouwen, … Je ontvangt dan de pelgrimszegen alsook de Sint-Jacobsschelp (hét symbool van de Camino de Santiago), een pelgrimsdagboekje en een bosje takjes. Met de schelp aan je rugzak gebonden wordt je herkend als pelgrim op weg naar Santiago. Soms wordt je een slaapplek aangeboden of een maaltijd, soms een goed gesprek.  Het bosje takjes staat symbool voor de kracht en verbondenheid met de thuisblijvers.

Voor de uitrusting trokken we naar Buen Camino in Nieuwpoort. De zaakvoerder is een ervaren pelgrim en wist exact wat we nodig hadden voor onze tocht. Tot slot kregen we nog een aantal boeken mee in bruikleen die we maar eens moesten terugbezorgen als’t eens past 🙂 (en jep, dat deden we ondertussen 🙂 )

Hiermee zijn de voorbereidingen nu zo goed als klaar; de wandelschoenen zijn ingelopen, de tickets zijn besteld, de rugzak staat klaar. Nu is’t alleen nog aftellen zeker?

Binnenkort laat ik je kennismaken met de verschillende etappes. Beloofd!