Dag 4 : Betanzos – Ferrol – Cedeira – Ortigueira – Viveiro

Wij moeten de blog beginnen met een kleine rechtzetting van onze opmerking ivm het ontbijt van onze accomodatie. Vandaag vonden we op onze tafel de boodschap dat we, indien we dit wensten, een eitje konden bestellen. Hadden de heren onze blog gelezen misschien?

Een stevig ontbijt hadden we vandaag zeker nodig, gezien er vijf bestemmingen op het programma stonden. Totale af te leggen afstand : 249 km.

We starten onze toer in Betanzos een stadje dat zich op ongeveer een dikke 25 km van onze slaapplaats bevindt. Vooral het ‘oude’ gedeelte van de stad krijgt onze aandacht. Ik had een kleine wandelroute van 1,9 km uitgestippeld, met de nodige stopplaatsen voor een kiekje, die we perfect konden afwerken. Mooi stadje.

Op Plaza Irmanos staat een standbeeld van mijn naamgenote (foto hieronder)

IMG_9376

Eén van de vele Middeleeuwse poorten van de stad.

IMG_9386

Ook van Iglesia de Santa Maria do Azogue kon ik mij niet nalaten een kiekje te maken.

IMG_9392

Onze tweede stopplaats was Ferrol. Ook voor deze plaats stonden er enkele bezienswaardigheden op de planning. Op de Plaza de Armas stond een gigantisch groot gebouw, dat ik slechts in stukjes kon fotograferen om nadien opnieuw samen te voegen tot een panorama foto. Wat een werkje…

IMG_9412-17

Vervolgens stond Cedeira op de planning. Daar hebben we onze lunch genuttigd. Het was reeds 15h en gezien mijn ventje over niet veel reserves beschikt was dit hoog tijd…

IMG_9442

Nadat we een spreekwoordelijke blik op het strand van Magdalena geworpen hadden geworpen, trokken we naar de binnenstad om een klein toerke te doen. Om mijn geweten te sussen brachten we ook een bezoek aan de lokale kerk. Het is te zeggen de buitenkant.

IMG_9453

IMG_9459

Daarna stond Ortigueira op de planning. Maar verder dan de toeristische dienst zijn we daar niet geraakt. De uren van de dag begonnen op te geraken en we wilden nog één stopplaats doen.

Dit was Viveiro, een mooi oud stadje met verschillende oude poorten die in de Middeleeuwen de toegang tot de stad verleenden. Toeval wilde dat op het ogenblik dat wij arriveerden er in de straten van de stad een avondmarkt gehouden werd. Oude ambachten, Keltische muzikanten en de jeugd gekleed in klederdracht van weleer. Ik zie het onze pubers nog niet dragen, maar soit… Leuk om dit te mogen meemaken.

Keltische muzikanten…

IMG_9487

IMG_9505

IMG_9506

Na een welgevulde dag keerden we huiswaarts terug. Op de terugweg kwamen we terecht in een mistzone met een temperatuur van 16°, een groot verschil met de 28° eerder vandaag. Zoals gewoonlijk wist mijn ventje de prognose van aankomst door de gps te verbeteren, en neen, niet door te snel te rijden…. 🙂

Na een quick doucheke konden we tegen 21h30 onze voeten onder tafel steken bij La Cerbecería voor een schotel met zeevruchten (inktvisjes (mét kop, tentakels van inktvis, langoustinekes, patatjes). Het was het lekkerste avondmaal tot nu die we in Coruna aten.

foto-bewerkt

Na het avondeten de obligatoire blog nog even bijwerken. Sorry, maar ik ben daar niet zo goed in als de Koen zenne.