Dag 10 : Pontevedra – Cambados – A Toxa – Sanxenxo

Ook deze ochtend hing er opnieuw mist boven de haven. Het was nog frisjes toen we op het balkon aan het restaurant een kijkje naar de boten gingen nemen. Maar geen paniek, de zon brak nog voor de middag door.

IMG_0116

We komen aan in Pontevedra en onmiddellijk springt deze brug in het oog.

IMG_0118

We parkeren onze wagen dicht bij deze kerk. Omdat ik deze denk te herkennen als de Ruinas de Santa Domingo, start onze toer moeizaam. Later op de dag (op terugweg naar de wagen) blijkt dit de kerk van de parochie van Santa Clara te zijn.

IMG_0163

Na wat gezoek komen we aan op de Praza da Estrela waar de kerk en het klooster van San Francisco staan.

IMG_0123

Eén plein verder op het Praza de la Peregrina, bevindt zich de kerk of kapel van la Virgen Peregrina. Deze kapel is er ééntje voor de bedevaarder op weg naar Santiago de Compostela.

IMG_0127

De binnenkant van de kapel …

IMG_0129

We kuieren verder naar het Praza de España.

IMG_0131

Daar vinden we de echte Ruinas do Santo Domingo.

IMG_0136

Op hetzelfde plein ‘La Deputacion Provincial’.

IMG_0139

Na flink wat gezoek en was verkeerd lopen vinden we de weg naar de Basilica de Santa Maria la Mayor. Deze kunnen we spijtig genoeg niet langs de binnenkant bekijken omdat er net een begrafenis aan de gang is. Blijkbaar zijn ook de Galiciërs sterfelijk.

IMG_0142

Overal in de stad zijn deze leuke drinkfonteintjes verspreidt. Door aan hun tong te duwen komt er water uit hun mond.

IMG_0157

Dan is het tijd om de innerlijke mens te voorzien van spijs. Koen kiest voor een simpele koek of twee, ik neem een koek gevuld met zeevruchten. Ik heb er nog spijt van, het was wel lekker, maar het is mij niet echt bekomen.

IMG_0161

De appeltjes van oranje…

IMG_0165

We keren Pontevedra de rug toe en reizen verder naar Cambados. Koen plaatst zich even naast deze meneer en probeert te achterhalen waar deze naar kijkt…

IMG_0179

Op zoek naar de kerk van Santa Mariña de Dozo komen we hier terecht. Dit is de parochiekerk van deze parochie, maar wij hadden een ruïne verwacht.

IMG_0173

Dan maar even een hotel binnen om navraag te doen. De brave man bezorgt ons een planneke en legt ons uit dat en ongeveer 10 min stappen is. Gewapend met het plan vangen we onze wandeling aan en ja dat lijkt al beter op hetgeen we zoeken. Het Cementerio de Santa Mariña de Dozo en de Ruinas.

IMG_0180

De ruïne bekeken door de ogen van een vis…

IMG_0186

Onze volgende stop is het schiereilandje A Toxa. Hier staat een wel heel speciaal kerkje. De Ermita de San Sebastian – Capilla das Cochas is aan de buitenkant volledig bedenkt met schelpen. Mooi.

IMG_0207

IMG_0197

Detail van de bekleding. Bijna elke schelp is beschreven met een boodschap.

IMG_0202

Deze brug verbindt A Toxa met het vaste land en het dorpje O Groove.

IMG_0212

Over Sanxenxo rijden we terug naar Vigo.

IMG_0216

Over de brug waar deze ochtend mist hing, hangt opnieuw mist… Maar ons niet gelaten, wij hebben een mooie dag gehad.

Bij aankomst in het hotel zijn we nog snel onze boottocht voor morgen gaan boeken. Morgen is het stranddag op Illas de Cíes. We zullen morgenochtend vroeg moeten opstaan…