Nog voor het krieken van de dag liep de wekker af. Ik was, wegens slechte nacht, al wakker. Na een snelle douche en andere ochtendrituelen begaven we ons naar de ontbijtruimte.
Volgens de planning van Travelbird ging men ons om 8h00 aan het hotel komen oppikken in een oud busje. Om 8h00 geen busje te zien. De dame aan de receptie bracht ons op de hoogte dat we met onze eigen wagen naar het ‘Domain Rieflé-Landmann’ moesten rijden. We kregen van haar het adres waar we verwacht werden. Het was de eerste keer dat we, in een aanbieding van Travelbird verkeerde info gekregen hadden. Den onze kennende zou dit nog een staartje krijgen.
Met slechts 5 minuten vertraging arriveerden we op het domain. Wij waren nog bij de eersten. We werden hartelijk ontvangen door de ‘oude’ mijnheer Rieflé.
We vonden er een foldertje met de dagindeling :
Programme de la journée : Vendages d’un jour chez le Vigneron.
8h30 : RDV au Domaine Rieflé-Landmann.
9h00 : départ du bus ancien qui vous conduira dans le vignoble à proximité de la parcelle à vendanger.
9h30 : remise des outils du vendangeur : seau, sécateur de vendange en gants jetables. Explication sur l’art de la vendange.
10h15 : pause agrémentée de café, schnaps, kougelhopf, eau et jus de raisin.
12h00 : repas vigneron accompagné de cuvées Seppi Landmann, vin nouveau, eau, jus de raisin et café.
14h00 : retour au domaine en bus ancien, visite commentée du chasis et des installations.
16h30 : dégustation libre avec accès à tous les vins de la gamme Seppi Landmann et possibilié d’achat au tarif préférentiel de -20%
18h00 : fin de la journéé
Het vervoer met de oude bus was een leuk evenement. De bus dateert van 1951 – 54 jaar oud dus, had reeds 5 versnellingen, maar soms leek het of we zouden moeten uitstappen om te duwen. Al bij al geraakten we ter plaatse.
Rond 9h15 aangekomen op ‘ons’ perceel. We krijgen nog effe uitleg over hoe we moeten plukken…
… en we schieten in actie.
We plukten Gewürztraminer.
We moesten per koppel plukken en bij voorkeur man en vrouw. Koen moest zich stellen langs de kant dat hij de volle manden kon doorgeven aan diegene die deze in de vergaarbak gooide.
Niet alleen in het glas maar ook uit het vuistje keilekker!
Na een korte – maar noeste – arbeid van pakweg een klein uurtje hadden we pauze met koffie, eau de vie, water of druivensap. Niet dat we nu super grote fruitsap-drinkers zijn, maar dit druivensap was toch super lekker. We proefden natuurlijk ook van het vuurwater allez ‘eau de vie’ en aten ook een stukje tulbandcake.
Na de pauze hadden we naar schatting nog een kleine drie kwartier werk. Daarna reden we met de bus door de wijngaarden naar onze picknick plaats. Maar dat bleek ook een groot avontuur. Voor deze gelegenheid was Mevrouw Rieflé ter plaatse gekomen om ons te begeleiden.
Na wat zoekwerk kwamen we eindelijk ter plaatse. Tijdens de lunch mochten we zes soorten wijn proeven. De afsluiter was natuurlijk de lekkerste. Als voorgerecht was er een lekker soepje. De hoofdschotel bestond uit een pasta met blanquette de veau. Het dessert was een stuk Munster kaas. Lunch geslaagd.
Rond 16h00 reden we terug naar de kelders van Rieflé. Daar kregen we een rondleiding in de kelders met een flinke uitleg over de wetenswaardigheden van de ondergrond en het maken van de wijn zelf. Zeer interessant. We hoorden ook dat we met z’n allen 13.802 kg druiven geplukt hebben.
Daarna kwam het plezierigste gedeelte van de dag : de proeverij. We begonnen met een Crémant d’Alsace en achteraf mochten we zelf kiezen wat we nog wensten te proeven. Hierna kregen we de mogelijkheid om wijn te kopen met een korting van 20%.
Iets voor 18h00 keerden we terug naar het hotel. We zochten een restaurantje voor het diner die avond en lieten de keuze vallen op Les trois Colonnes in Rouffach. We reserveerden er tegen 19h30. Het eten was er lekker maar enorm zwaar. Geen plaats meer voor een dessert…
Rond 22h00 kropen we moe maar voldaan in onze nest.
Sloppel.