Kanaaleilanden…

Ons madam vindt – en ik kan ze voor één keer geen ongelijk geven 😉 – dat het nog een eeuwigheid duurt voor we half juli met De Padstappers op wandelvakantie kunnen vertrekken. Ook in de lente moet het leuk zijn om een wandelvakantie te maken; tenminste… als de winter tegen dan niet begonnen is in uitgesteld relais, al hopen we uiteraard op stralend zomerweer…

We trekken voor een weekje naar de kanaaleilenden : 3 dagen Jersey, 3 dagen Guernsey waarvan 1 dagje een oversteek naar Sark en tenslotte een nachtje Saint-Malo om fris en monter overdag de terugreis te kunnen aanvangen. Update… we beslisten op de vooravond van ons vertrek om tijdens de heenreis toch een hotel te boeken om de nacht door te brengen ipv in de auto.

Jersey is een eiland op 22 kilometer voor de Franse kust van Bretagne in de baai van de Mont Saint-Michel en ongeveer 161 km ten zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Het is het grootste en meest zuidelijk gelegen eiland van de Kanaaleilanden. Het klimaat is gematigd met milde winters en koele zomers.

Guernsey is na Jersey het grootste eiland. Het is net zoals Jersey en het in de Ierse Zee gelegen Man geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk maar een Brits Kroonbezit, ook is het geen onderdeel van de Europese Unie. Ook de kanaaleilanden Alderney, Herm en Sark horen tot het baljuwschap Guernsey. De hoofdstad is Saint Peter Port.

Sark is een rustig eiland waar gemotoriseerd vervoer verboden is. De lokale bevolking omzeilt dit verbod door hun landbouwtractoren te gebruiken als transportmiddel. Verder worden de fiets en paard en wagen gebruikt. Het eiland heeft een bevolking van rond de 600 inwoners. De economie is gebaseerd op het toerisme en de landbouw. Toeristen zijn voor een groot deel dagjesmensen die vanaf het vasteland of Guernsey komen. Het eiland beschikt over een aantal hotels en is vooral in trek bij wandelaars.

Vwaala! De hotels zijn gereserveerd (Jersey Guernsey Saint-Malo), de zitjes in de ferries (CondorFerriesSark Shipping Company) zijn besteld en de wandel/reisgidsen zijn onderweg vanuit het verre Nederland… ’t Is da ze in Vlaanderen geen boeken hebben natuurlijk. 🙂

Dag 14 : Léon – Donostia (San Sebastian)

Gisteren, na het avondeten trokken we nog de stad in voor een sessie avondfotografie. We waren eigenlijk een beetje te laat voor het blauwe uurtje, hebben toch enkele fotokes meegepikt en trokken redelijk snel terug naar het hotel.

Catedral de Santa María de Regla

IMG_9887_8_9

Catedral de Santa María de Regla

IMG_30786_7_8

Casa de los Botines

IMG_30759_60_61

Na een vreselijke nacht – véél te warm, geen airco, veel straatlawaai en de heiligenbeelden die ons vanuit elke hoek van de kamer begluurden – gingen we vroeg ontbijten, liepen we nog eens rond in’t gebouw en vertrokken we om 10:30 naar San Sebastian. Het was een mooie rit, over hoogvlaktes (om en bij de 1000m) en bergen.

IMG_30813

IMG_30814

Het aantal kilometers naar San Sebastian beginnen omlaag te gaan.

IMG_30815

Tegen 15h bereikten we het hoogste punt van de baai van San Sabestian en konden we inchecken in het Mercure Monte Ingueldo hotel. Ik was dan ook heel content dat we vanop onze hotelkamer een superzicht hebben.

IMG_30855 Voor de rest lijkt het me een redelijk oud hotel. Marmeren badkamers lijkt me meer iets van in de jaren 80…Ook het zwembad heeft z’n beste tijd gehad. Maar soit, na het zeulen met de bagage naar de kamer en een korte verfrissing daalden we af naar de stad voor een fikse wandeling. We namen hiervoor de funicular tot beneden aan de berg, vlakbij het strand.

IMG_30858

Even een kijkje nemen bij de ‘el Peine del Viento’ (Combs of the Winds), een  werk van beeldhouwer van Eduardo Chillida, een perfect voorbeeld van schoonheid in zijn zuivere staat.

IMG_30862Van de ene kant van de baai naar de andere kant is een wandelingetje van 40 minuutjes.

IMG_30865

Het Casa Consistorial is een prachtig gebouw, het oude Casino, gebouwd tussen 1882 en 1887, huisvest nu de gemeenteraad, ligt nabij het park Alderdi-Eder en de Paseo de la Concha.

IMG_30876_7_8

In de oude stad dronken we iets, speelden we een beetje met de fisheye

IMG_9906

De Basilica de Santa María del Coro.

IMG_30889_90_91

en de binnenkant

IMG_30903

en keerden op ons gemakje terug. Halverwege namen we de bus en met de funicular trokken we weer naar het hotel.

IMG_9909

IMG_9908

Voor het avondeten parkeerden we de wagen aan’t station en trokken naar de oude stad, maar halverwege kwamen we een leuke restaurantje tegen zónder toeristen. De prijzen lagen ook veel lager dan in de oude stad zelf. We hebben hier zeeeeeer lekkere lokale specialiteiten gegeten. Omdat we zo’n sympathieke klanten zijn – 🙂 – kregen we nadien nog een digestiefke van ’t huis. Een half uurtje later hadden we onze berg weer bedwongen en konden eindelijk in onze nest kruipen. Morgen is rustdag… Hopelijk… Slaapwel.

Dag 13 : Vigo – Astorga – León

Gisteren bij het diner zagen we voor ’t eerst sinds de 1e avond opnieuw de zon. ’t Was geen spectaculaire zonsondergang, maar we zagen een rode mooie bol piepen door de mist. Een dik uur later was er van mist geen sprake meer. Vanochtend was het terug mistloze volle zon. Net nu we verderreizen… Na het ontbijt nog eens gaan piepen op’t hoogste verdiep van ’t hotel om een glimp op te vangen van de haven. Tegen 10:30 checken we uit en iets voor elven zijn we onderweg voor 309 km naar Asturga.

IMG_0502

Onderweg stoppen we voor een snelle hap waar ik het aan de stok krijg met de bediende die ons broodje had klaargemaakt. Ik zie dat ze de bovenkant van een broodje op de grond laat vallen en dat er iemand naast haar (die ik niet kon zien) het broodje opraapt en op het oventje legt. De vrouw van mijn broodje neemt het van de oven en legt het op mijn broodje. Azoo niet he vetzakskes. ik zeg da’k het broodje niet wil, maar ze beweren dat het al vers, ander broodje is. ‘k Zeg dat dat niet kan, en dat ik weiger dat broodje in mijn kas te slagen. Na even aandringen gooit ze dan toch beide broodjes voor mijn ogen in de vuilbak, en laat me enkel onze 2 cola lights betalen. Dan zie ik da ze 2 verse broodjes aan’t maken zijn, en die hebben we dan ook gratis gekregen… 🙂

Iets later dan gepland geraken we dan toch terug onderweg.

IMG_0498

Rond 15 landen we in Asturga. Daar pikken we eerst nog een gebouw van Antoni Gaudí mee, je weet wel, die geniale architect die vooral in Barcelona actief was. In Asturga mocht hij het bisschoppelijk paleis bouwen, maar de bisschoppen vonden het maar een lelijk ding en hebben er nooit hun intrek genomen…. Tssss.

IMG_9841

IMG_0523

Naast het Palacio Episcopal staat de kathedraal!

IMG_9851

Een half uurtje later zijn we alweer onderweg naar León. Tegen 16h30 bellen we met het hotel om de boulderkes naar beneden te laten zodat we met de wagen in de verkeersvrije oude stad kunnen om aan het hotel te parkeren.

Ons hotel Real Colegiata San Isidoro is een schitterende locatie voor modellenshoots… Helaas is’t nogal ver. 🙂

IMG_0592

De binnenkoer van het hotel.

IMG_0750

De sleutel van onze hotelkamer

IMG_0591

De kloosterkerk gelijknamig aan ons hotel

IMG_0599

Leuke foto van winkeltje.

IMG_9855

Catedral de Santa María de Regla de León gezien door de ogen van een vis. De kathedraal was te groot om in één keer op de foto te krijgen.

IMG_9856

Plaza Mayor.

IMG_0687

Casa de los Botines (nog een werkje van Gaudí)

IMG_9867

IMG_9865

Hier zitten we op de bank naast Gaudi, die zijn eigen meesterwerk aan het tekenen is.

IMG_0692

San Marcos Monastery.

IMG_0738

Diane bewerkt de foto’s terwijl ik in de lobby van’t hotel op de iPad de blog voorbereid. Alleen hier is er wifi…

Binnen een uurtje duiken we het restaurant in, en morgen moeten we er weer vroeg uit voor onze trip naar onze laatste bestemming : San Sebastian…

Sloppel iedereen en tot de volgende…